Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ZORANA MARINIĆA (1963)

28.12.2012. 10:59

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zorana Marinića zvanog „Švabo“, rođenog 06.06.1963. godine u opštini Busovača gdje je i nastanjen, državljanina BiH, koji se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen u mjestu Busovača u Srednjoj Bosni.

Optuženi Marinić trenutno se nalazi na slobodi, a rješenjem Suda BiH od 04.10.2012. godine određene su mu mjere zabrane na osnovu članova 123., 126a), 126b) i 126c) ZKP-a BiH.

Predmet protiv Zorana Marinića spada u tzv. predmete „Kategorije II“, jer je ustupljen Tužilaštvu BiH iz Haškog tribunala.

Optuženi Zoran Marinić tereti se da je, za vrijeme rata u BiH i u vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, kao pripadnik HVO-a, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12.08.1949. godine.

Zoranu Mariniću se, između ostalog, stavlja na teret da je 26. aprila 1993. godine u noćnim satima u mjestu Busovača, u Srednjoj Bosni, zajedno sa nekoliko NN vojnika HVO-a, pucanjem iz oružja i korištenjem noža, sudjelovao u ranjavanju i ubistvu četiri civila bošnjačke nacionalnosti, prilikom napada na njihove porodične kuće.

U ovom napadu ubijen je osamdesetpetogodišnji starac koji je bio težak invalid, kao i jedan srednjovječni muškarac, a od posljedica ranjavanja nakon nekoliko sati umro je šesnaestogodišnji mladić, te dva dana kasnije i jedna mlada djevojka.

Prilikom ovog napada na civile bošnjačke nacionalnosti, Zoran Marinić je sudjelovao i u paljenju njihove porodične kuće.

Optuženi Zoran Marinić se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačke c) i f) Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba