Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV SEDAM OSOBA ZBOG NEOVLAŠTENOG PROMETA OPOJNIM DROGAMA

25.12.2012. 12:04

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv sedam osoba koje se terete za neovlašteni međunarodni promet opojnim drogama.

Optužnica je podignuta protiv:

- I.V. (1976) iz Bijeljine, državljanina BiH i R Srbije, nalazi se u pritvoru od 05.09.2012. godine,

- V.D. (1984) iz Bijeljine, državljanina BiH,

- T.Z. (1987) iz Bijeljine, ranije osuđivanog, državljanina BiH i R Srbije, nalazi se u pritvoru,

- R.Ž. (1973) iz Bijeljine, ranije osuđivanog, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru,

- R.Z. (1979) iz Bijeljine, državljanke BiH,

- P.S. (1984) iz Bijeljine, državljanina BiH, i

- V.R. (1991) iz Bijeljine, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su tokom 2012. godine, na području BiH, SR Njemačke i drugih zemalja EU, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, vršili krijumčarenje opojne droge „kokain“.

U optužnici se navodi da je prvooptuženi osnovao i rukovodio grupom za organizovani kriminal, koja je organizovana radi vršenja neovlaštene međunarodne nabavke, kupovine, prevoza, prenosa i prodaje opojne droge „kokain“, a u kojoj su optuženi imali jasno definisane uloge u izvršenju krivičnih djela.

U okviru istrage u ovom predmetu, u dva navrata je otkriveno i zaplijenjeno više od 900 grama opojne droge kokain, čija cijena na ilegalnom narko tržištu iznosi oko 100 000,00 KM.

Zbog postojanja elemenata međunarodnog krijumčarenja, tužilaštvo je zajedno sa policijskim agencijama ostvarilo značajnu saradnju sa pravosudnim i policijskim agencijama drugih država.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba