Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЗОРАНА ДРАГИЧЕВИЋА (1962)

21.12.2012. 15:33

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Зорана Драгичевића, који се терети за кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. КЗ-а БиХ.

Тужилац Регионалног тима број 4 Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Зорана Драгичевића званог „Зока“ и „Кромпир“, рођеног 29.03.1962. године у Сарајеву, настањеног у Бијељини, држављанина БиХ.

Оптужени Зоран Драгичевић лишен је слободе дана 03.12.2012. године, од стране овлаштених полицијских службеника Државне агенције за истраге и заштиту – SIPА.

Он је под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичен је да је у временском периоду од 02.05.1992. године до мјесеца децембра 1994. године, као припадник Оружаних снага Републике Српске, учествовао у прогону цивилних лица несрпске националности у насељима Грбавица, Враца и Ковачићи у општини Ново Сарајево.

Како се у оптужници наводи, Зоран Драгичевић је, користећи беспомоћност једног лица женског пола, над истим извршио силовање, а учествовао је и у нечовјечном поступању, мучењу, физичком злостављању, незаконитом затварању и пљачкању имовине цивилних лица несрпске националности.

Зоран Драгичевић се сумњичи да је учествовао у ратним злочинима као саучесник оптуженог Веселина Влаховића Батка.

Оптужени Зоран Драгичевић је под истрагом због кривичног дјела злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка х) у вези са тачкама е), ф), г) и к) КЗ-а БиХ. 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba