Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ALIJE HASANOVIĆA (1974)

05.12.2012. 15:09

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Alije Hasanovića, koji se tereti za krivično djelo neplaćanje poreza iz člana 211. KZ-a BiH.

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Alije Hasanovića, rođenog 30.06.1974. godine u Sarajevu, nastanjenog u Vogošći, državljanina BiH.

Hasanović se tereti da je kao odgovorna osoba u preduzeću „SARA ADNA“ d.o.o. Sarajevo, sa sjedištem u Vogošći, u vremenskom periodu od januara 2006. godine do septembra 2007. godine, postupao suprotno zakonskim odredbama i nije platio obračunate iznose poreza na dodatu vrijednost (PDV), iskazane u mjesečnim PDV prijavama za navedeni period u rokovima propisanim zakonom.

Optuženi Alija Hasanović se tereti da je na ovaj način umanjio svoju poresku obavezu za ukupan iznos od 104.488,40 KM, oštetivši na taj način budžet BiH za ovaj iznos.

Optuženi se tereti da je izbjegao plaćanje davanja propisanih poreskim zakonodavstvom BiH, dajući lažne podatke o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa poreskih obaveza, a iznos obaveze čije je plaćanje izbjegnuto prelazi iznos od 50.000,00 KM, čime je počinio krivično djelo neplaćanje poreza iz člana 211. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba