Vijesti

U KISELJAKU ODRŽAN OKRUGLI STO POSVEĆEN PRIBLIŽAVANJU RADA PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA BiH LOKALNIM ZAJEDNICAMA

03.12.2012. 15:09

Na okruglom stolu u Kiseljaku, koji je organiziran sa ciljem približavanja rada Tužilaštva BiH i Suda BiH lokalnim zajednicama, predstavnici Tužilaštva BiH su prezentirali organizaciju i historiju Tužilaštva BiH, kao i dosadašnji rad na pravosnažno okončanim predmetima za ratne zločine.

U KISELJAKU ODRŽAN OKRUGLI STO POSVEĆEN PRIBLIŽAVANJU RADA PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA BiH LOKALNIM ZAJEDNICAMA

Također, učesnicima okruglog stola prezentirana je struktura Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, te specifičnosti rada na predmetima ratnih zločina koji se odnose na događaje koji su se desili prije 17 ili više godina.

Prisutnima je prezentirana složenost rada na predmetima ratnih zločina, u kojima je često potrebno saslušati desetine svjedoka i često prikupiti i po više stotina dokaza u okviru jednog predmeta.

Učesnicima okruglog stola pojašnjeno je da su, zbog toga, predmeti ratnih zločina specifični i da za rad zahtijevaju duži vremenski period, te je pojašnjeno šta je sve potrebno uraditi kako bi se neki predmet okončao kroz sve faze, od pokretanja istrage i podizanja optužnice, zatim faze suđenja, pa sve do pravosnažne presude.

Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici lokalne zajednice, među kojima su bili predstavnici udruženja žrtava ratnih zločina sa područja Kiseljaka, predstavnici općinske vlasti, predstavnici policijskih i pravosudnih struktura, kao i predstavnici nevladinih organizacija, predstavnici medija te zainteresirani građani.

Učesnici okruglog stola su imali priliku postaviti pitanja predstavnicima Tužilaštva BiH o temama koje ih interesuju iz domena rada Tužilaštva.

Okrugli sto u Kiseljaku održan je u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava RS, uz podršku Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici Tužilaštva BiH redovno učestvuju na okruglim stolovima i konferencijama koje su posvećene približavanju rada Tužilaštva BiH predstavnicima lokalnih zajednica i građanima širom Bosne i Hercegovine.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba