Vijesti

U OPĆINI GORNJI VAKUF IZVRŠENA EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTVE IZ PROTEKLOG RATA

15.11.2012. 15:06

Na lokalitetu Krupa, u općini Gornji Vakuf, izvršena je ekshumacija pod nadzorom Tužilaštva BiH, a ekshumirani su nekompletni posmrtni ostaci jednog tijela.

Pronađeni posmrtni ostaci će biti prebačeni u prosekturu u pogrebno preduzeće u Travniku radi sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade, kao i uzimanja uzorka za DNK analizu. DNK analiza će se raditi u laboratoriji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP). Postupku identifikacije posmrtnih ostataka pristupit će se nakon dobijenih rezultata DNK analize.

Procesom ekshumacije na terenu koordinirao je stručni saradnik Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a u postupku ekshumacije sudjelovali su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar sudske medicine, kao i policijski službenici MUP SBK - Uprava policije u Travniku i PS Gornji Vakuf.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima Bosne i Hercegovine.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba