Vijesti

U OPĆINAMA BIHAĆ I DRVAR U TOKU SU EKSHUMACIJE TIJELA ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

08.11.2012. 15:03

Na lokaciji Ševina jama u općini Bihać i na lokaciji Šajnovac u općini Drvar, u toku su ekshumacije pod nadzorom istražilaca Tužilaštva BiH.

U općini Bihać pronađeni su skeletni ostaci najmanje dvije osobe, a u općini Drvar pronađeno je nekoliko skeletnih ostataka za koje će biti naknadno utvrđeno o kojem broju osoba je riječ.

Pronađeni posmrtni ostaci tijela žrtava sa obje ekshumacije bit će prebačeni u prostorije Gradskog groblja Banja Luka radi obdukcije, identifikacije i forenzičke obrade.

DNK nalaz ovih tijela radit će se u laboratoriji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Ekshumaciji u Bihaću prisustvuju predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Alpinističkog tima Specijalne jedinice FMUP-a, predstavnici MUP-a Unsko-sanskog kantona, ljekar sudske medicine i istražilac Tužilaštva BiH, a ekshumaciji u Drvaru prisustvuju predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Policijske stanice Drvar, ljekar sudske medicine i istražilac Tužilaštva BiH.

Ovim ekshumacijama rukovodi istražilac Tužilaštva BiH, koji po instrukcijama tužioca koordinira rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba