Вијести

МЈЕРЕ ЗАБРАНЕ ЗА ШЕСТ, А ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ПЕТ ЛИЦА

18.10.2012. 14:59

Тужилац Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање притвора за пет лица осумњичених за организовани криминал, а у вези са кријумчарењем цигарета у вишемилионским износима, почињеним током 2011. и 2012. године.

Осумњичена лица, за која је поступајући тужилац затражио притвор, лишена су слободе 16.10.2012. године у великој удруженој полицијској акцији кодног назива „Балд“, у којој је носилац активности била Гранична полиција БиХ, а у којој су на терену учествовали полицијски службеници МУП-а РС и МУП-а ХНК. Ради се о врло обимној истрази Тужилаштва БиХ и полицијских агенција, током које је остварена значајна сарадња са правосудним и полицијским органима сусједних земаља.

Након испитивања једанаест осумњичених лица која су приведена у Тужилаштво БиХ, за шест лица су предложене мјере забране, а поступајући тужилац упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање притвора за пет осумњичених лица у трајању од 30 дана.

Мјере забране које су предложене за лица У.Е. (1962), Д.И. (1973), Ш.П. (1960), Р.Ђ. (1961), В.Б. (1982) и Е.Е. (1980) су: привремено одузимање путних исправа, забрана издавања нових путних исправа и забрана кориштења личне карте за прелазак државне границе (забрана путовања).

Притвор је предложен за лица М.Р. (1970), М.Ј. (1966), М.П. (1955), М.М. (1979) и В.П. (1966) из разлога прописаних чланом 132. став 1. тачке а), б) ц) ЗКП-а БиХ, односно због опасности од бјекства осумњичених, због опасности да би осумњичени боравком на слободи могли прикривати доказе, утицати на свједоке или саучеснике у циљу онемогућавања прикупљања доказа и провођења истраге, али и због оправдане сумње да би осумњичени, уколико би се нашли на слободи, поново извршили исто или слично кривично дјело.

Сви наведени су под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичени су за кривично дјело организирање групе људи или удружења за кријумчарење или растурање неоцарињене робе из члана 215. КЗ-а БиХ у вези са чланом 214. истог Закона.

Приједлог за одређивање притвора прослијеђен је Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba