Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ANĐE PAČAVRA (1959)

28.09.2012. 15:18

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Anđe Pačavra, rođene 13.06.1959. godine u općini Jajce, nastanjene u Brčkom, državljanke BiH.

Optužena Anđa Pačavra tereti se da je, nakon što je nabavila 1.180 paklica cigareta raznih marki sa trošarinskim markicama R Srbije, R Hrvatske i Kosova, sa namjerom da ih stavi u daljnju prodaju radi zarade, iste sakrila u svojoj obiteljskoj kući, kao i u pomoćnim objektima u sklopu obiteljske kuće u Brčkom. Navedene cigarete nisu bile obilježene kontrolnim i poreznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH sukladno odredbi članka 25. stavak 1. Zakona o trošarinama u BiH („Službeni glasnik BiH“ br. 49/09).

Prema navodima optužnice, Pačavra se tereti da je u isto vrijeme na navedenom mjestu, u prostorijama koje nisu registrirane za tu namjenu u smislu članka 4. Zakona o trgovini („Službeni glasnik Brčko distrikta BiH“, br. 40/04), držala 500 paklica raznih cigareta obilježenih poreznim markicama Bosne i Hercegovine, te za navedenu robu nije posjedovala dokumentaciju o podrijetlu, a na istu se plaća porez po poreznom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine.

Optužena je dana 06.04.2012. godine otkrivena od strane ovlaštenih policijskih djelatnika Jedinice granične policije BiH, a pretresom navedenih prostorija pronađena je i oduzeta trošarinska roba.

Optužena Anđa Pačavra se tereti da je pokušala staviti u promet proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH, te da je uskladištila robu na koju se plaća porez po poreznom zakonodavstvu BiH, u prostoriji koja nije registrirana za tu namjenu sukladno zakonu, čime je počinila kazneno djelo nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda iz članka 210a. stavak 1., u svezi sa člankom 26. Kaznenog zakona BiH, u svezi sa kaznenim djelom nedopušteno skladištenje robe iz članka 210b. stavak 1., sve u svezi sa člankom 53. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba