Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ANĐE PAČAVRA (1959)

28.09.2012. 15:18

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Anđe Pačavra, rođene 13.06.1959. godine u opštini Jajce, nastanjene u Brčkom, državljanke BiH.

Optužena Anđa Pačavra tereti se da je, nakon što je nabavila 1.180 paklica cigareta raznih marki sa akciznim markicama R Srbije, R Hrvatske i Kosova, sa namjerom da ih stavi u daljnju prodaju radi zarade, iste sakrila u svojoj porodičnoj kući, kao i u pomoćnim objektima u sklopu porodične kuće u Brčkom. Navedene cigarete nisu bile obilježene kontrolnim i poreskim markicama na način propisan poreskim zakonodavstvom BiH u skladu sa odredbom člana 25. stav 1. Zakona o akcizama u BiH („Službeni glasnik BiH“ br. 49/09).

Prema navodima optužnice, Pačavra se tereti da je u isto vrijeme na navedenom mjestu, u prostorijama koje nisu registrovane za tu namjenu u smislu člana 4. Zakona o trgovini („Službeni glasnik Brčko distrikta BiH“ br. 40/04), držala 500 paklica raznih cigareta obilježenih poreskim markicama Bosne i Hercegovine, te za navedenu robu nije posjedovala dokumentaciju o porijeklu, a na istu se plaća porez po poreskom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine.

Optužena je dana 06.04.2012. godine otkrivena od strane ovlaštenih policijskih službenika Jedinice granične policije BiH, a pretresom navedenih prostorija pronađena je i oduzeta akcizna roba.

Optužena Anđa Pačavra se tereti da je pokušala staviti u promet proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreskim markicama na način propisan poreskim zakonodavstvom BiH, te da je uskladištila robu na koju se plaća porez po poreskom zakonodavstvu BiH, u prostoriji koja nije registrovana za tu namjenu u skladu sa zakonom, čime je počinila krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210a. stav 1., u vezi sa članom 26. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa krivičnim djelom nedozvoljeno skladištenje robe iz člana 210b. stav 1., sve u vezi sa članom 53. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba