Vijesti

U OPŠTINI DRVAR IZVRŠENA EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

21.09.2012. 15:04

Pod nadzorom istražioca Tužilaštva BiH izvršena je ekshumacija u opštini Drvar.

Na lokalitetu Šajnovac u opštini Drvar, izvršena je ekshumacija prilikom koje je pronađeno nekoliko skeletnih ostataka ljudskog porijekla.

Sa ovih skeletnih ostataka bit će uzeti uzorci za DNK analizu radi utvrđivanja identiteta žrtava. DNK analiza će se raditi u laboratoriji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP). 

Pronađeni skeletni ostaci bit će prebačeni u kosturnicu Gradskog groblja u Banja Luci, gdje će ostati dok se ne završi njihova forenzička obrada i proces identifikacije.

Izvršenom ekshumacijom rukovodio je istražilac Tužilaštva BiH, koji je po instrukcijama tužioca koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Ekshumaciji su prisustvovali predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici MUP-a RS, ljekar sudske medicine i istražilac Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba