Vijesti

U OPŠTINI PRIJEDOR IZVRŠENA EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

19.09.2012. 14:10

Pod nadzorom istražioca Tužilaštva BiH izvršena je ekshumacija u opštini Prijedor.

Na lokalitetu Žeger – Čarakovo u opštini Prijedor, izvršena je ekshumacija prilikom koje su pronađeni ostaci dva kompletna tijela.

Sa ovih tijela bit će uzeti uzorci za DNK analizu radi utvrđivanja identiteta žrtava. DNK analiza radit će se u laboratoriji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP). 

Ostaci pronađenih tijela bit će prebačeni u Centar za identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje će ostati dok se ne završi njihova forenzička obrada i proces identifikacije.

Izvršenom ekshumacijom rukovodio je istražilac Tužilaštva BiH, koji je po instrukcijama tužioca koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Ekshumaciji su prisustvovali predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici MUP-a RS, ljekar sudske medicine i istražilac Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba