Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH REALIZIRA SE OPSEŽNA ZDRUŽENA POLICIJSKA AKCIJA U BORBI PROTIV ORGANIZIRANOG KRIMINALA

12.09.2012. 15:40

U akciji sudjeluje više stotina policijskih službenika, nosilac aktivnosti je SIPA-a, a sudjeluju i policijski službenici iz entitetskih policijskih agencija i Brčko distrikta. Radi se o istrazi usmjerenoj na rasvjetljavanje najmanje 6 neriješenih ubistava i pokušaja ubistava u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine, nekoliko pljački banaka i transporta novca u višemilionskim iznosima i čitav niz teških krivičnih djela organiziranog kriminala.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH provodi se združena policijska akcija u kojoj, u koordinaciji tužilaštva, na terenu sudjeluje više stotina policijskih službenika i službenika agencija za provođenje zakona sa nivoa države i entiteta.

Ova akcija najopsežnija je aktivnost u borbi protiv organiziranog kriminala u post-dejtonskoj BiH i predstavlja odlučan udarac organiziranom kriminalu na području cijele BiH. U okviru preduzetih aktivnosti izvršena su lišenja slobode više desetina osoba, kao i pretresi na velikom broju lokacija u više gradova u BiH.

Radi se o istrazi protiv više zločinačkih organizacija, koje su djelujući u različitim periodima, počinile ova krivična djela. U predmetu je ostvarena značajna saradnja sa policijskim i pravosudnim agencijama u susjednim zemljama, gdje se nalazi i jedan broj osumnjičenih osoba.

Aktivnosti su usmjerene na otkrivanje i krivično procesuiranje osoba osumnjičenih za najmanje 6 nerazjašnjenih ubistava i pokušaja ubistva u proteklih 10 godina, više oružanih pljački banaka i transporta novca u višemilionskim iznosima, krijumčarenje opojnih droga, kao i druga vrlo ozbiljna krivična djela organiziranog kriminala.

Ova aktivnost predstavlja odlučan udarac pravosuđa i agencija za provođenje zakona protiv organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini, sa ciljem stvaranja što sigurnijeg okruženja za život svih građana naše zemlje.

Tužilaštvo BiH je u ovom predmetu ostvarilo značajnu i dobru saradnju sa više agencija za provođenje zakona koje su sudjelovale u radu na ovom predmetu:

- Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo,

- Državna agencija za istrage i zaštitu-SIPA,

- MUP Republike Srpske,

- Federalna uprava policije,

- Policija MUP-a Kantona Sarajevo i

- Policija Brčko distrikta BiH.

Tužilaštvo BiH, u ovom trenutku, zbog osjetljivosti istrage ne može dati više detalja o ovom predmetu, te medije i sredstva informisanja molimo za razumijevanje. 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba