Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДВОЈИЦЕ ОСУМЊИЧЕНИХ ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ЛИЦА

11.09.2012. 15:03

Тужилац Одсјека III Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Неџата Мурића, рођеног 03.05.1971. године у Скопљу, Македонија, настањеног у општини Рожаје, Црна Гора, држављанина Црне Горе и Македоније, налази се у притвору од 13.08.2012. године, и

- Абдулаха Личине, рођеног 03.03.1972. године у Скопљу, Македонија, настањеног у Сарајеву, држављанина БиХ.

Према наводима оптужнице, оптужени Мурић и Личина су дана 19.05.2012. године, из користољубља, организовали и омогућили једном лицу, држављанину БиХ, недозвољен прелазак преко државне границе БиХ. Осумњичени су ступили у контакт са лицем ради његовог даљњег илегалног пребацивања преко државне границе БиХ у Републику Хрватску и даље до Републике Словеније, за уговорени износ од 1.000,00 евра. Наведено лице, које је требало бити прокријумчарено, одмах им је дало износ од 200,00 евра, а остатак износа од 800,00 евра је требало исплатити по доласку у Словенију.

Наведени оптужени су се сутрадан у изнајмљеном возилу упутили из Сарајева према Чапљини, са намјером илегалног пребацивања поменутог лица. Након доласка у непосредну близину државне границе, упутили су кријумчарено лице куда и на који начин да илегално пређе државну границу мимо званичног граничног прелаза и без контроле Граничне полиције БиХ, што је супротно члану 7. став 2. у вези са чланом 62. став 1 тачка а) Закона о граничној контроли.

Поменуто лице је по њиховим упутствима пјешке прешло државну границу БиХ у мјесту Габела Поље, општина Чапљина, и незаконито ушло у Р Хрватску гдје се, по претходном договору, у Метковићу требало поново састати са оптуженима, ради његовог даљњег илегалног пребацивања у Р Словенију. Међутим, ту су убрзо затечени од стране полиције Р Хрватске гдје су по договору чекали поменуто лице, те су се дали у бијег након што су примијетили полицију.

Оптужница терети Неџата Мурића и Абдулаха Личину да су, у намјери прибављања имовинске користи за себе, омогућили једном лицу недозвољен прелазак преко државне границе, чиме су учинили кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. став 1. у вези са чланом 29. Кривичног закона БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba