Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVOJICE OSUMNJIČENIH ZBOG KRIJUMČARENJA OSOBE

11.09.2012. 15:03

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Nedžata Murića, rođenog 03.05.1971. godine u Skoplju, Makedonija, nastanjenog u općini Rožaje, Crna Gora, državljanina Crne Gore i Makedonije, nalazi se u pritvoru od 13. 08. 2012. godine, i

- Abdulaha Ličine, rođenog 03.03.1972. godine u Skoplju, Makedonija, nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi Murić i Ličina su dana 19.05.2012. godine, iz koristoljublja, organizirali i omogućili jednoj osobi, državljaninu BiH, nedozvoljen prelazak preko državne granice BiH. Osumnjičeni su stupili u kontakt sa osobom radi njenog daljnjeg ilegalnog prebacivanja preko državne granice BiH u Republiku Hrvatsku i dalje do Republike Slovenije, za ugovoreni iznos od 1.000,00 eura. Navedena osoba, koja je trebala biti prokrijumčarena, odmah im je dala iznos od 200,00 eura, a ostatak iznosa od 800,00 eura im je trebala isplatiti po dolasku u Sloveniju.

Navedeni optuženi su se sutradan u iznajmljenom vozilu uputili iz Sarajeva prema Čapljini, sa namjerom ilegalnog prebacivanja pomenute osobe. Nakon dolaska u neposrednu blizinu državne granice, uputili su krijumčarenu osobu kuda i na koji način da ilegalno pređe državnu granicu mimo zvaničnog graničnog prijelaza i bez kontrole Granične policije BiH, što je protivno članku 7. stavak 2. u svezi sa člankom 62. stavak 1 točka a) Zakona o graničnoj kontroli.

Pomenuta osoba je po njihovim uputama pješice prešla državnu granicu BiH u mjestu Gabela Polje, općina Čapljina, i protuzakonito ušla u R Hrvatsku gdje se, po prethodnom dogovoru, u Metkoviću trebala ponovno sastati sa optuženima, radi njegovog daljnjeg ilegalnog prebacivanja u R Sloveniju. Međutim, tu su ubrzo zatečeni od strane policije R Hrvatske gdje su po dogovoru čekali pomenutu osobu, te su se dali u bijeg nakon što su primijetili policiju.

Optužnica tereti Nedžata Murića i Abdulaha Ličinu da su, u namjeri pribavljanja imovinske koristi za sebe, omogućili jednoj osobi nedozvoljen prelazak preko državne granice, čime su počinili kazneno djelo krijumčarenje osoba iz članka 189. stavak 1. u svezi sa člankom 29. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba