Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA 4 OSUMNJIČENE OSOBE U OKVIRU AKCIJE „TITAN“

05.09.2012. 15:51

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nakon što je ispitao osumnjičene, predložio je određivanje mjere pritvora za sve 4 osobe koje je MUP RS-a predao Tužilaštvu BiH u okviru akcije kodnog naziva „Titan“.

U okviru istrage u ovom predmetu, MUP RS-a je Tužilaštvu BiH dostavio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu organiziranog kriminala (član 250. KZ BiH) i neovlaštenog prometa opojnim drogama (član 195. KZ BiH), protiv 9 poznatih i jedne nepoznate osobe.

Nakon provedene istrage MUP RS-a je lišio slobode više osoba, te nakon policijske obrade predao postupajućem tužiocu 4 osumnjičene osobe, s obzirom da se jedan broj osumnjičenih već nalazi u zatvorskim ustanovama u BiH i drugim zemljama.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana za osumnjičene:

- R.Z., rođena 1979. godine,

- I.V. rođen 1976. godine,

- V.D. rođen 1984. godine, i

- T.Z. rođen 1987. godine.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog postojanja opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, a u odnosu na osumnjičenog T.Z. zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponovo počiniti krivično djelo.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, a tužilaštvo sa ciljem podizanja optužnice, nastavlja istragu u ovom predmetu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba