Vijesti

ENVER OKANOVIĆ, MEHMED LIBIĆ I ASMIR MAŠIĆ SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVNJU

05.09.2012. 15:15

Optuženi Enver Okanović, Mehmed Libić i Asmir Mašić sporazumno su priznali krivnju za počinjena kaznena djela u okviru predmeta protiv optuženog Rame Brkića i dr. (akcija kodnog naziva Kastel).

Sporazum o priznanju krivnje sa tužiteljem iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH sklopili su optuženi:

-          Enver Okanović, rođen 24.04.1964. godine u Bihaću, gdje je i nastanjen, državljanin BiH,  

-          Mehmed Libić, rođen 03.03.1968. godine u Bihaću, gdje je i nastanjen, državljanin BiH, i 

-          Asmir Mašić, rođen 17.05.1968. godine u Bihaću, gdje je i nastanjen, ranije osuđivan, državljanin BiH.

Ovi optuženi priznali su počinjenje kaznenih djela opisanih u optužnici i to optuženi Okanović neovlašteni promet opojnim drogama iz članka 195. stavak 1. Kaznenog zakona BiH, u svezi sa kaznenim djelom neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz članka 238. stavak 1. Kaznenog zakona Federacije BiH, a optuženi Libić i Mašić zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 383. stavak 1. KZ FBiH, u svezi sa člankom 55. istog Zakona (produljeno kazneno djelo).

Optuženi, potpisivanjem sporazuma, u cijelosti priznaju izvršenje kaznenih djela koja im se stavljaju na teret optužnicom Tužiteljstva BiH od 12.01.2012. godine, a koja je u cijelosti potvrđena od suca za prethodno saslušanje Suda BiH dana 25.01.2012. godine.

Tužitelj i obrana suglasni su da, na temelju sporazuma, Sud BiH izrekne optuženima Enveru Okanoviću i Mehmedu Libiću uvjetnu osudu kojom se optuženom Okanoviću utvrđuje kazna u trajanju od dvije (2) godine, a koja se neće izvršiti ako optuženi u roku od četiri (4) godine (vrijeme provjeravanja) ne učini novo kazneno djelo i optuženom Libiću kazna zatvora u trajanju od jedne (1) godine i šest (6) mjeseci, a koja se neće izvršiti ako optuženi u roku od tri (3) godine (vrijeme provjeravanja) ne počini novo kazneno djelo, te Asmiru Mašiću kaznu zatvora u trajanju od pet (5) mjeseci i petnaest (15) dana, kao i mjere sigurnosti oduzimanja predmeta upotrijebljenih ili namijenjenih izvršenju kaznenog djela i koji su nastali izvršenjem kaznenog djela.

Predložena kazna je sukladna ulogama optuženih u izvršenju kaznenih djela koja su opisana u optužnici u predmetu protiv Rame Brkića i dr.

Također, potpisivanjem sporazuma o priznanju krivnje, optuženi su se obvezali da će svjedočiti o svim činjenicama koje su im poznate u ovom kaznenom predmetu i o svim izvršiteljima, suizvršiteljima i suučesnicima u izvršenju kaznenih djela za koje ih tereti optužnica. U tom smislu, optuženi su suglasni da će na poziv Suda BiH svjedočiti pred Sudom BiH.

Ovim sporazumom optuženi potvrđuju da su upoznati sa sadržajem optužnice Tužiteljstva BiH. Oni istodobno potvrđuju da izjavu o priznanju krivnje daju dragovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, te se obvezuju da će nadoknaditi troškove kaznenog postupka u iznosu koji im eventualno odredi Sud BiH.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje te prava na žalbu na presudu koju im, na temelju sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba