Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ БЕШЛИЈА АКИФА (1966)

04.09.2012. 15:39

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Бешлија Акифа, који се терети за кривично дјело пореске утаје или преваре из члана 210. Кривичног закона БиХ.

Тужилац Одсјека III Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Бешлија Акифа, рођеног 06.11.1966. године у Илијашу гдје је и настањен, држављанина БиХ.

Оптужени Бешлија Акиф се терети да је као одговорно лице у својству директора у предузећу „Beša Export-Import“ д.о.о. Илијаш, у намјери да избјегне плаћање пореза на промет производа, Управи за индиректно опорезивање поднио пореску пријаву за јуни 2010. године, у којој није приказао остварену реализацију добара, нити евидентирао промјене у залихама у складишту и малопродајном објекту поменутог предузећа.

Према наводима оптужнице, Бешлија Акиф поднио је пореску пријаву неистинитог садржаја УИО БиХ, чиме је умањио своју пореску обавезу и избјегао плаћање излазног пореза на додату вриједност у износу од 92.066,00 КМ, те на тај начин оштетио буџет БиХ у наведеном износу.

Оптужени Бешлија Акиф се терети да је избјегао плаћање давања прописаних пореским законодавством БиХ, дајући лажне податке о својим стеченим опорезивим приходима, а износ обавезе чије се плаћање избјегава прелази 50.000,00 КМ, чиме је учинио кривично дјело пореске утаје или преваре из члана 210. став 3. у вези са ставом 1. Кривичног закона БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba