Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV BEŠLIJA AKIFA (1966)

04.09.2012. 15:39

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Bešlija Akifa, koji se tereti za kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. Kaznenog zakona BiH.

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Bešlija Akifa, rođenog 06.11.1966. godine u Ilijašu gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Optuženi Bešlija Akif se tereti da je kao odgovorna osoba u svojstvu ravnatelja u poduzeću „Beša Export-Import“ d.o.o. Ilijaš, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet proizvoda, Upravi za neizravno oporezivanje podnio poreznu prijavu za lipanj 2010. godine, u kojoj nije prikazao ostvarenu realizaciju dobara, niti evidentirao promjene u zalihama u skladištu i maloprodajnom objektu pomenutog poduzeća.

Prema navodima optužnice, Bešlija Akif podnio je poreznu prijavu neistinitog sadržaja UNO BiH, čime je umanjio svoju poreznu obvezu i izbjegao plaćanje izlaznog poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 92.066,00 KM, te na taj način oštetio proračun BiH u navedenom iznosu.

Optuženi Bešlija Akif se tereti da je izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, dajući lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos obveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 50.000,00 KM, čime je počinio kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavak 3. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba