Vijesti

LIŠENE SLOBODE DVIJE OSOBE ZBOG ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI

04.09.2012. 15:30

Po nalogu Tužiteljstva BiH, rano jutros na području Višegrada, lišene su slobode dvije osobe sa inicijalima P.M. (1965) i T.LJ. (1956), osumnjičene da su počinile kazneno djelo zločini protiv čovječnosti. Lišenje slobode, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, izvršili su policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA.

Osumnjičene osobe se nalaze pod istragom tužitelja iz Regionalnog tima br. 3 Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH i osumnjičene su da su polovicom lipnja 1992. godine na području općina Sokolac i Višegrad, počinile kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h), a u svezi sa točkama a) i e) Kaznenog zakona BiH.

P.M. se sumnjiči da je sudjelovao u ubojstvu više desetina civila bošnjačke nacionalnosti kod jame Paklenik, općina Sokolac, kao i za premlaćivanje civila bošnjaka u selu Crni Vrh i osnovnoj školi Orahovci na području općine Višegrad, te za sudjelovanje u prisilnom preseljenju pučanstva bošnjačke nacionalnosti iz Višegrada i okolnih sela do Išerić brda.

Osumnjičeni T.LJ. tereti se za prisilno preseljenje više od 500 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Donjeg i Gornjeg Dubovika, Žagre, Smriječje, Veletovo i Hanište sa područja općine Višegrad.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužitelju Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, koji će ih ispitati te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba