Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NEDOZVOLJENOG KORIŠTENJA AUTORSKIH PRAVA

03.09.2012. 15:12

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Vildane Fazlibegović, koja se tereti da je počinila krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava iz člana 243. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Vildane Fazlibegović, rođene 17.04.1971. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjena, državljanke BiH.

Optužnica tereti Vildanu Fazlibegović da je tokom 2012. godine, kao direktor i odgovorna osoba preduzeća u Sarajevu, u dva poslovna objekta, bez odobrenja autora, drugog nosioca autorskog prava ili osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, nelegalno umnožavala i stavljala u promet tako umnožena autorska djela u vidu udžbenika i knjiga različitih izadavača i autora, za koje je znala da se radi o nelegalno umnoženim kopijama, protivno članovima 20., 21. i 22. Zakona o autorskom i srodnim pravima („Službeni glasnik BiH“, broj: 63/10).

Kako se navodi u optužnici, prilikom pretresa navedenih poslovnih objekata od ovlaštenih službenih osoba Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, dana 27.03.2012. godine, pronađeno je i privremeno oduzeto 67 komada nelegalno umnoženih knjiga i udžbenika.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba