Vijesti

U OPĆINI BOSANSKI PETROVAC U TIJEKU JE EKSHUMACIJA ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

28.08.2012. 15:04

U općini Bosanski Petrovac u tijeku je ekshumacija pod nadzorom Tužiteljstva BiH.

Dana 27.08.2012. godine, u prijepodnevnim satima, na lokalitetu mjesta Rastoka-Ribnik, izvršena je ekshumacija, prigodom koje su pronađeni posmrtni ostaci jedne žrtve iz proteklog rata.

Na drugoj lokaciji Klenovac u tijeku je ekshumacija, a do sada je pronađeno više skeletnih ostataka za koje se pretpostavlja da su ostaci više tijela.

Pronađeni posmrtni ostaci bit će radi obdukcije, forenzičke obrade i identifikacije prebačeni u Identifikacioni centar u Banjaluci.

Procesom ekshumacije na terenu koordinira istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, a u procesu ekshumacije sudjeluju djelatnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), liječnik sudske medicine, radnici banjalučkog “Gradskog groblja”, kao i predstavnici MUP-a Unsko-sanskog kantona, koji osiguravaju lokaciju.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa svim agencijama za provedbu zakona i institucijama koje sudjeluju u procesu traženja nestalih, nastavlja rad u procesu pronalaska i identifikacije posmrtnih ostataka u svim dijelovima BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba