Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДЕЈАНА РАДОЈКОВИЋА (1951)

14.08.2012. 15:12

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Дејана Радојковића, који се терети за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. став 1. тачке ц), у вези са чланом 180. став 1. Кривичног закона БиХ.

Тужилац Тима VI Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Дејана Радојковића, рођеног 03.01.1951. године на Палама, раније осуђиваног, држављанина БиХ, који је на основу расписане потјернице Суда БиХ, након што је депортован из SAD-a, дана 24.05.2012. године, лишен слободе од стране Граничне полиције БиХ на Међународном аеродрому Сарајево и који се налази се у притвору од 25.05.2012. године.

Оптужени Дејан Радојковић се терети да је за вријеме оружаног сукоба у Босни и Херцеговини између Армије БиХ и Војске Републике Српске (ВРС), у својству командира III вода у саставу II чете Центра за обуку Јахорина, Специјалне бригаде полиције МУП-а РС, у временском периоду од 12. до 17. јула 1995. године, кршећи правила члана 3. става 1. тачке а) IV Женевске конвенције о заштити грађанских лица за вријеме рата, извршио убиство.

У оптужници се наводи да је оптужени Дејан Радојковић командовао својим водом дуж цесте Братунац - Коњевић Поље у акцији заробљавања цивила мушкараца бошњачке националности који су покушавали побјећи из заштићене УН-ове зоне Сребреница, у оквиру којег су припадници његовог вода заробили групу од 5-7 мушкараца цивила Бошњака, те на једног отворили ватру и ранили га. Према наводима оптужнице, рањени мушкарац без указане медицинске помоћи, остао је рањен лежати у оближњем потоку све до раних јутарњих часова, када се оптужени са пушком марке “Калашњиков” упутио у правцу потока, те је истог усмртио појединачним пуцањем.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba