Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DEJANA RADOJKOVIĆA (1951)

14.08.2012. 15:12

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dejana Radojkovića, koji se tereti za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavka 1. točke c), u svezi sa člankom 180. stavkom 1. Kaznenog zakona BiH.

Tužitelj Tima VI Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Dejana Radojkovića, rođenog 03.01.1951. godine na Palama, ranije osuđivanog, državljanina BiH, koji je na temelju raspisane potjernice Suda BiH, nakon što je deportiran iz SAD-a, dana 24.05.2012. godine, lišen slobode od strane Granične policije BiH na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i koji se nalazi se u pritvoru od 25.05.2012. godine.

Optuženi Dejan Radojković se tereti da je za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između Armije BiH i Vojske Republike Srpske (VRS), u svojstvu komandira III voda u sastavu II čete Centra za obuku Jahorina, Specijalne brigade policije MUP-a RS, u vremenskom razdoblju od 12. do 17. srpnja 1995. godine, kršeći pravila članka 3. stavka 1. točke a) IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, izvršio ubojstvo.

U optužnici se navodi da je optuženi Dejan Radojković komandovao svojim vodom duž ceste Bratunac - Konjević Polje u akciji zarobljavanja civila muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su pokušavali pobjeći iz zaštićene UN-ove zone Srebrenica, u okviru kojeg su pripadnici njegovog voda zarobili skupinu od 5-7 muškaraca civila Bošnjaka, te na jednog otvorili vatru i ranili ga. Prema navodima optužnice, ranjeni muškarac bez ukazane medicinske pomoći, ostao je ranjen ležati u obližnjem potoku sve do ranih jutarnjih sati, kada se optuženi sa puškom marke “Kalašnjikov” uputio u pravcu potoka, te je istog usmrtio pojedinačnim pucanjem.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba