Vijesti

PREDLOŽEN PRIJEDLOG PRITVORA ZA 7 OSOBA

19.07.2012. 14:57

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za 7 osoba, osumnjičenih za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 1. i 3., u vezi sa krivičnim djelima porezne utaje ili prevare iz člana 210., pranja novca iz člana 209. iz Krivičnog zakona BiH, te krivičnog djela prijevare iz člana 294. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac je predložio mjere pritvora iz razloga propisanih u članu 132. stav 1. tačka a), b), c) i d) Zakona o krivičnom postupku BiH.

Određivanje mjere pritvora, između ostalog, predloženo je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Mjera pritvora predložena je i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ponovo počiniti krivično djelo, a način izvršenja krivičnog djela ukazuje da bi njihovim puštanjem na slobodu moglo doći do narušavanja javnog reda i sigurnosti.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba