Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG PRIMANJA MITA

16.07.2012. 14:57

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv dvije osobe, koje se terete da su počinile kazneno djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. stavak 1. Kaznenog zakona BiH. Optužnica je podignuta protiv:

- Joldić Nehre, rođene 07.05.1963. godine u Kiseljaku, stalno nastanjene u Tuzli, državljanke BiH i

- Đerzić Mevludina zvanog „Đerza“, rođenog 13.03.1977. godine u općini Živinice gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Obje navedene osobe su uposlenici Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine – Regionalni centar Tuzla.

Optuženi se terete da su neutvrđenog datuma, prije 16.03.2012. godine, u Živinicama, radeći kao stručni suradnik i viši stručni suradnik za reviziju i kontrolu Uprave za neizravno oporezivanje - Regionalni centar Tuzla, prigodom obavljanja redovite kontrole poslovanja poduzeća „Media Sky“ d.o.o. Živinice, po prethodnom dogovoru, od vlasnika navedenog poduzeća Mulavdić Elvisa, zatražili dar u iznosu od 3.000,00 KM i jedno prenosivo računalo, s tim da bi oni u zapisniku o kontroli poslovanja poduzeća iznos utvrđenih obveza na temelju poreza na dodanu vrijednost, umjesto realno utvrđenih 26.000,00 KM, umanjili na iznos od oko 4.000,00 KM.

U optužnici se navodi da je vlasnik poduzeća „Media Sky“ d.o.o. Živinice, Mulavdić Elvis, fiktivno pristao na ovaj dogovor, prethodno o tome obavijestio djelatnike Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji su po prijedlogu Tužiteljstva BiH i naredbi Suda BiH proveli potrebne istražne radnje simuliranog davanja potkupnine i dana 16.03.2012. godine, Mulavdić Elvis je optuženoj Joldić Nehri predao sumu od 3.000,00 KM, koju je ona uzela i prisvojila.

Optuženi se terete da su kao službene osobe u institucijama Bosne i Hercegovine, sudjelovanjem u počinjenju kaznenog djela, zahtijevali i primili dar da u okviru svojih ovlasti izvrše što ne bi smjeli izvršiti, čime su počinili kazneno djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz čl. 217. st. 1. u svezi sa čl. 29. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba