Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV IVANA KOVIČA ZBOG NEOVLAŠTENOG PROMETA ORUŽJEM I VOJNOM OPREMOM

10.07.2012. 13:03

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ivana Koviča, rođenog 02.11.1959. godine u Ljubljani u Republici  Sloveniji, nastanjenog u opštini Kranj, državljanina Republike Slovenije, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo-neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. stav 1. Krivičnog zakona BiH. 

Prema navodima optužnice, optuženi Ivan Kovič se tereti da je, dana 26.06.2012. godine u 15:30 časova na graničnom prelazu Gradiška, prevozio oružje bez dozvole propisane zakonskim odredbama u BiH.

Naime, ovlaštene službene osobe Granične policije BiH, prilikom pregleda i pretresa putničkog motornog vozila, pronašle su skrivenu, na zadnjem sjedištu, jednu automatsku pušku marke „CZ“, kalibra 7,62 mm, M-70 AB2, jedan okvir za municiju i jedan tromblonski nastavak za automatsku pušku.

Prema navodima optužnice, optuženi je navedeno oružje i municiju kupio za 450 eura od njemu poznate osobe u Bosni i Hercegovini, te je namjeravao da ga iznese iz Bosne i Hercegovine u Republiku Sloveniju.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba