Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV SAVE BABIĆA (1944)

06.07.2012. 13:27

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Save Babića, koji se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH, u skladu s odredbama člana 29. i člana 180., stavovima 1. i 2. istog Zakona.

Tužilac Reginalnog tima III Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Save Babića, rođenog 21.12.1944. godine u Bratuncu, državljanina BiH.

U optužnici se navodi da je Savo Babić u svojstvu komandira Vojne policije u Bratuncu, u maju 1992. godine, u okviru široko rasprostranjenog i sistematskog napada usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području opštine Bratunac, svojim djelovanjem i propustima planirao, naredio, pokrenuo, počinio, pomagao i podstrekavao krivična djela ratnog zločina počinjena nad osobama nesrpske nacionalnosti.

Babić se, između ostalog, tereti za nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja, progon nesrpskog civilnog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, prisilni nestanak osoba, kao i druga nečovječna djela slične prirode, učinjena u namjeri nanošenja velike patnje, ozbiljne fizičke ili psihičke povrede, odnosno narušenja zdravlja.

Optuženi se tereti da je, svojom službom, također bio odgovoran u svojstvu nadređenog za djela koja su počinili njegovi podređeni nad kojima je imao efektivnu kontrolu, jer je znao ili je mogao znati da se njegovi podređeni spremaju počiniti takvo djelo, odnosno da je djelo već počinjeno, a kao nadređeni je propustio da preduzme nužne i razumne mjere da spriječi ili kazni počinioce.

U tri tačke optužnice, optuženi se između ostalog tereti za djelovanje u cilju provođenja sistema hapšenja, zarobljavanja i odvođenja zarobljenih civila sa područja opštine Bratunac u fiskulturnu salu Osnovne škole „Vuk Karadžić“, od kojih su mnogi nakon toga bili svakodnevno podvrgnuti ispitivanju, premlaćivanju, mučenju, zlostavljanju i ponižavanjima kao i mentalnom zlostavljanju, živeći u stalnom strahu za svoje živote, kojom prilikom je više desetina osoba ubijeno ili umrlo od posljedica datih uslova ili im se od tada gubi svaki trag. Većina posmrtnih ostataka ovih žrtava je identifikovana, ekshumirana iz masovne grobnice na području Blječeva, opština Bratunac.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba