Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA IVANA KOVIČA (1959)

28.06.2012. 14:32

Tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za Ivana Koviča, rođenog 02.11.1959. godine u Ljubljani u Republici Sloveniji, nastanjenog u opštini Kranj, državljanina Republike Slovenije, osumnjičenog za krivično djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, iz člana 193. stav 1. KZ-a BiH.

Osumnjičeni Ivan Kovič lišen je slobode dana 26.06.2012. godine od strane policijskih službenika Granične policije BiH, JGP Gradiška. Ovlašteni službenici Granične policije BiH su istoga dana u 15:30 sati, prilikom kontrole i pretresa putničkog motornog vozila pronašli sakrivenu jednu automatsku pušku M-70 AB2 kalibra 7,62 mm, jedan okvir za municiju i jedan tromblonski nastavak za automatsku pušku, za koje osumnjičeni nije imao dozvolu, iako je znao da je dozvola potrebna prema važećim zakonskim propisima u BiH.

Ivan Kovič je kupio navedeno oružje i municiju za 450,00 eura od njemu poznate osobe u Bosni i Hercegovini i iste je namjeravao prevesti u Republiku Sloveniju

Tužilac Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičenog Ivana Koviča iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačka a) ZKP-a BiH, odnosno zbog postojanja opasnosti od bjekstva osumnjičenog, s obzirom da osumnjičeni posjeduje državljanstvo Republike Slovenije, te bi bijegom iz BiH postao nedostupan pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Prijedlog za određivanje pritvora je proslijeđen Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba