Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV FAIMA MIRVIĆA (1975) I AIDE MIRVIĆ (1970)

26.06.2012. 12:37

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv dvije osobe zbog nedozvoljenog korištenja autorskih prava. Podignuta je optužnica protiv:

- Faima Mirvića, rođenog 02.06.1975. godine u Sarajevu gdje je i nastanjen, državljanina BiH, i
- Aide Mirvić, rođene 01.12.1970. godine u Modriči, nastanjene u Sarajevu, državljanke BiH.

 

Optužnica tereti Faima Mirvića da je u porodičnoj kući i u prodavnici u Sarajevu, radi stavljanja u promet bez odobrenja autora ili drugog nosioca autorskog prava, držao piratska izdanja nosača slike i zvuka, suprotno važećim zakonskim odredbama o autorskom pravu i srodnim pravima u BiH.

Optužnica tereti Aidu Mirvić da je u svojoj samostalnoj trgovinskoj radnji u Sarajevu, radi stavljanja u promet bez odobrenja autora ili drugog nosioca autorskog prava, držala piratska izdanja nosača slike i zvuka, suprotno važećim zakonskim odredbama o autorskom pravu i srodnim pravima u BiH.

Kako se navodi u optužnici, dana 23.04.2009. godine, pretresom porodične kuće i poslovnog objekta Faima Mirvića, pronađeno je 12.861 piratskih izdanja nosača slike i zvuka, a dana 24.04.2009. godine, pretresom samostalne trgovinske radnje Aide Mirvić, pronađeno je 1.800 piratskih izdanja nosača slike i zvuka.

Svi navedeni pronađeni predmeti su privremeno oduzeti od strane ovlaštenih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, Regionalna kancelarija Sarajevo.

Optuženi Faim Mirvić i Aida Mirvić se terete da su stavili u promet autorska djela umnožena bez odobrenja autora, drugog nosioca autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, a odobrenje je potrebno prema zakonu BiH, čime su počiniili krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava iz člana 243. stav 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba