Вијести

УЛОЖЕНА ЖАЛБА НА ОСЛОБАЂАЈУЋУ ПРВОСТЕПЕНУ ПРЕСУДУ ЗОРАНУ МАРЈАНОВИЋУ

07.06.2012. 15:24

Незадовољно изреченом ослобађајућом првостепеном пресудом, Тужилаштво БиХ уложило је жалбу у предмету против Зорана Марјановићa, који је првостепеном пресудом ослобођен због кривичног дјела злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачке е) и и) КЗ-а БиХ, у вези са чланом 180. став 1. КЗБиХ.

Тужилац Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ, упутио је Апелационом одјељењу Суда БиХ жалбу на првостепену ослобађајућу пресуду у предмету против Зорана Марјановића, рођеног 07.03.1968. године у општини Рогатица гдје је и настањен, држављанина БиХ.

Првостепеном пресудом Суда БиХ од 25.05.2012. године, Зоран Марјановић је на основу одредбе члана 284. тачке ц) ЗКП-а БиХ ослобођен од оптужбе да је на начин, у вријеме и на мјесту описаном у изреци пресуде учинио кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачке е) и и) КЗБиХ, у вези са чланом 180. став 1. КЗБиХ.

Оптужени Зоран Марјановић се терети да је као припадник Рогатичке бригаде Војске Републике Српске, у периоду од јуна до краја 1992. године, за вријеме напада полиције и Војске РС на подручје општине Рогатица, учествовао у извршењу тешких одузимања физичке слободе и присилног нестанка лица, а што је супротно основним правилима међународног права.

Оптужени се терети да је 19. јуна 1992. године, заједно са неколико припадника Војске РС, дошао на локалитет Марина Хомора, одакле су присилно одвели шест чланова једне бошњачке породице, те их након тога одвезли у мјесто Борике, општина Рогатица, гдје су цивила мушкарца раздвојили од његове супруге и дјеце, те га након тога одвели на непознату локацију, од када му се губи сваки траг.

Оптужени се терети да је у склопу широког и систематичног напада усмјереног против цивилног становништва, знајући за такав напад, као саучесник вршио прогон цивилног становништва и извршио тешко одузимање физичке слободе и присилни нестанак лица, што је супротно основним правилима међународног права, чиме је учинио кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачке х), у вези са тачкама е) и и) КЗ-а БиХ, у вези са одредбама члана 29. и члана 180. став 1. истог Закона.

Тужилаштво БиХ, незадовољно ослобађајућом првостепеном пресудом, дана 06.06.2012. године, Апелационом одјељењу Суда БиХ упутило је жалбу на првостепену пресуду. Жалба је уложена због битне повреде одредаба кривичног поступка и због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања из члана 299. ЗКП-а БиХ.

У жалби Тужилаштва БиХ предлаже се вијећу Апелационог одјељења Суда Босне и Херцеговине да жалбу уважи, укине пресуду Суда БиХ и одржи претрес пред вијећем Апелационог одјељења Суда Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba