Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV RADOVANA STANKOVIĆA

04.06.2012. 15:09

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Radovana Stankovića zvanog “Rašo“, rođenog 10.03.1969. godine u Foči, koji se tereti za kazneno djelo bjekstvo lica lišenog slobode, članak 374. KZ-a RS.

Optužnicom Tužiteljstva BiH, optuženi Radovan Stanković, koji je presudom Suda BiH za ratne zločine počinjene na području Foče pravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, tereti se da je dana 25.05.2007. godine, oko 13 sati, počinio bjekstvo sa izdržavanja zatvorske kazne u KPZ-u Foča.

U optužnici se navodi da je Stanković, prigodom odvođenja na liječnički pregled, ispred Medicinskog centra u Foči, pri izlasku iz specijalnog prijevoznog vozila, snažno odgurnuo stražara KPZ-a Foča, te nakon toga ušao u automobil parkiran u blizini, kojim se odvezao u nepoznatom pravcu.

Optuženi se tereti da je, kao osoba lišena slobode na temelju zakona, pobjegao upotrebom sile protiv neke osobe, čime je počinio kazneno djelo bjekstvo lica lišenog slobode, članak 374. Kaznenog zakona Republike Srpske.

Radovan Stanković je nakon višegodišnjeg bjekstva uhićen u Foči 21.01.2012. godine, te sproveden na dalje izdržavanje zatvorske kazne zbog počinjenih ratnih zločina.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba