Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV IVANA ODAKA (1959) ZBOG KRIJUMČARENJA

31.05.2012. 15:38

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH je podigao optužnicu protiv Ivana Odaka zvanog „Kaša“, rođenog 28.07.1959. godine u opštini Čitluk gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Prema navodima optužnice, Odak je tokom cijele 2009. godine kao izvršni direktor i odgovorna osoba u jednom preduzeću iz Čitluka, izbjegavajući mjere carinske kontrole, suprotno važećim zakonskim odredbama o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini, carinskom organu u BiH prijavljivao samo dio robe koja se nalazila u teretnom vozilu, a koja je carinjena u redovnoj proceduri.

Optužnica tereti Odaka da je nezakonitim radnjama izbjegao platiti uvozne dažbine, tako što se u teretnom vozilu, pored prijavljene robe koja je sedam puta prevožena preko carinske linije na graničnom prelazu Kamensko iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, nalazilo još oko 19.200 kg pržene kafe ukupne vrijednosti 736.017,94 KM, koja nije prijavljena carinskom organu.

Na ovaj način, optuženi je izbjegavajući mjere carinske kontrole, preko carinske linije, bez odgovarajućeg odobrenja prenio robu čiji uvoz zahtijeva posebno odobrenje, čime je počinio krivično djelo krijumčarenje iz člana 214. stav 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba