Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV JOVE KUKIĆA (1965)

16.05.2012. 15:45

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Jove Kukića, rođenog 22.12.1965. godine u općini Gračac u Republici Hrvatskoj, nastanjenog u Prijedoru, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

Prema navodima optužnice, optuženi je dana 21.12.2011. godine u Malmeu u Švedskoj, radeći kao vozač jednog poduzeća koje se bavi prijevozom putnika u međunarodnom prometu, na redovitoj liniji Sarajevo-Štokholm-Sarajevo, prigodom utovara prtljaga putnika u autobus, u prostor za rezervnu gumu sakrio četiri zračne puške sa četiri optička nišana, sa namjerom da ih prokrijumčari u Bosnu i Hercegovinu.

Kako se dalje navodi u optužnici, optuženi Jovo Kukić je nakon toga, u Minhenu u SR Njemačkoj napustio autobus, u kojem je ostavio pomenute puške i nišane, koji su dana 22.12.2011. godine uvezeni u Bosnu i Hercegovinu preko državne granice na GP Orašje, a koje su pronašli ovlašteni djelatnici Granične policije BiH.

Na ovaj način optuženi je, izbjegavajući mjere carinske kontrole, preko carinske crte, bez odgovarajućeg odobrenja, prenio robu čiji uvoz zahtijeva posebno odobrenje, čime je počinio kazneno djelo krijumčarenje iz članka 214. stavak 2. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba