Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ČETIRI OSOBE ZBOG KRIJUMČARENJA ILEGALNIH MIGRANATA

15.05.2012. 08:50

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

-          Vitomira Nježića zvanog ''Vito'', rođenog 30.03.1964. godine u Prnjavoru gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, za kojim je izdata međunarodna tjeralica, državljanina BiH,

-          Tomislava Savičića zvanog ''Tomo'', rođenog 11.07.1972. godine u općini Lukavac, nastanjenog u Brodu, ranije osuđivanog, državljanina BiH,

-          Branka Grabovca zvanog ''Tunja'', rođenog 01.01.1963. godine u općini Brod gdje je i nastanjen, državljanina BiH, i

-          Petra Miloševića zvanog ''Pejo'', rođenog 01.11.1944. godine u općini Brod gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Prema navodima optužnice, navedeni optuženi su u razdoblju od mjeseca rujna do mjeseca prosinca 2009. godine, u općini Brod, u cilju stjecanja znatne novčane koristi, združenim djelovanjem sa njima poznatim osobama, kršeći odredbe Konvencije Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog organiziranog kriminala i postupajući protivno važećim zakonskim odredbama o kretanju i boravku stranaca i azilu, pripremali i organizirali ilegalno prebacivanje migranata iz Republike Albanije na područje zemalja Europske unije. Navedeni migranti prelazili su preko teritorija više država, među kojima je i BiH. S obzirom da nisu državljani niti stalni stanovnici Hrvatske ni BiH, ne ispunjavaju propisane uvjete za zakonit ulazak i boravak u BiH, Hrvatskoj, a naročito ne u zemljama EU.

Kako se u optužnici navodi, optuženi su preuzeli obvezu da obezbijede vrstu i način prijevoza, smještaj i hranu za migrante, za što su, zauzvrat, migranti njima isplatili međusobno dogovorenu novčanu naknadu. Optuženi su na ovaj način organizirali prebacivanje više albanskih migranata preko granice Crne Gore sa BiH, njihov prijevoz do grada Broda u BiH, kao i njihov ilegalan prelazak u Republiku Hrvatsku.

Optužnica tereti Vitomira Nježića, Tomislava Savičića, Branka Grabovca i Petra Miloševića da su postali pripadnici skupine za organizirani kriminal, koja je združenim djelovanjem počinila ili pokušala počiniti kazneno djelo propisano zakonom BiH, odnosno da su iz koristoljublja prevodili, odnosno omogućili drugima nedozvoljeni prelazak preko državne granice, čime su počinili kazneno djelo organiziranog kriminala iz članka 250. KZ-a BiH, u svezi sa kaznenim djelom krijumčarenje osoba iz članka 189. stavak 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba