Вијести

У ОПШТИНАМА ДОМАЉЕВАЦ - ШАМАЦ И МОДРИЧА ЗАВРШЕНЕ ЕКСХУМАЦИЈЕ ТИЈЕЛА ЖРТАВА ИЗ ПРОТЕКЛОГ РАТА

15.05.2012. 08:42

Под надзором истражиоца Тужилаштва БиХ, дана 10. и 11. маја 2012.г., завршене су ексхумације у општинама Домаљевац-Шамац и Модрича.

На локалитету Домаљевац-Шамац, дана 10.05.2012.г. касно послијеподне, завршена је ексхумација, приликом које су пронађени остаци једног некомплетног тијела.

На локалитету села Чардак у општини Модрича, дана 11.05.2012.г. завршена је ексхумација, приликом које је пронађено једно тијело.

Са ових тијела узети су узорци за ДНК анализу, ради идентификације и утврђивања идентитета жртава. ДНК налаз ових тијела радиће се у лабораторији Међународне комисије за нестала лица (ICMP).

Остаци пронађених тијела у поменутим ексхумацијама биће пребачени у заједничку гробницу у Оџаку, гдје ће остати док се не заврши њихова форензичка обрада и процес идентификације.

Извршеним ексхумацијама руководио је истражилац Тужилаштва БиХ, који је по инструкцијама тужиоца координисао рад полицијских, форензичких и других овлаштених лица која врше процес ексхумације.

Ексхумацијама су присуствовали представници Института за нестала лица БиХ, представници МУП-а Посавског кантона (у Домаљевцу-Шамцу), представници МУП-а РС (у Модричи), љекар судске медицине и истражилац Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво БиХ, заједно са институцијама које су укључене у процес тражења несталих лица у БиХ, наставља активности на процесу ексхумација и тражења несталих у свим крајевима БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba