Vijesti

U OPĆINAMA DOMALJEVAC - ŠAMAC I MODRIČA ZAVRŠENE EKSHUMACIJE TIJELA ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

15.05.2012. 08:42

Pod nadzorom istražitelja Tužiteljstva BiH, dana 10. i 11. svibnja 2012.g., završene su ekshumacije u općinama Domaljevac-Šamac i Modriča.

Na lokalitetu Domaljevac-Šamac, dana 10.05.2012.g. kasno poslijepodne, završena je ekshumacija, prigodom koje su pronađeni ostaci jednog nekompletnog tijela.

Na lokalitetu sela Čardak u općini Modriča, dana 11.05.2012.g. završena je ekshumacija, prigodom koje je pronađeno jedno tijelo.

Sa ovih tijela uzeti su uzorci za DNK analizu, radi identifikacije i utvrđivanja identiteta žrtava. DNK nalaz ovih tijela radit će se u laboratoriju Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Ostaci pronađenih tijela u pomenutim ekshumacijama će biti prebačeni u zajedničku grobnicu u Odžaku, gdje će ostati dok se ne završi njihova forenzička obrada i proces identifikacije.

Izvršenim ekshumacijama rukovodio je istražitelj Tužiteljstva BiH, koji je po instrukcijama tužitelja koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Ekshumacijama su nazočili predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici MUP-a Posavskog kantona (u Domaljevcu-Šamcu), predstavnici MUP-a RS (u Modriči), liječnik sudske medicine i istražitelj Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba