Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MILANA LEKE (1969)

08.05.2012. 15:25

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Milana Leke, rođenog 12.09.1969. godine u Sarajevu, nastanjenog u opštini Grude, državljanina BiH i R Hrvatske.

Optuženi Milan Leko se tereti da je u vremenskom periodu od 22.07. do 19.09.2010. godine, nakon što je nabavio veću količinu neobilježene akcizne robe od njemu poznatih osoba, s namjerom stavljanja u promet, u više navrata iz svoje kuće u Grudama istu stavljao u promet, odnosno prodavao akciznu robu – cigarete raznih marki koje nisu bile obilježene kontrolnim i poreskim markicama na način propisan poreskim zakonodavstvom BiH, suprotno članu 25. Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini.

Prema navodima optužnice, optuženi Leko se tereti da je u svojoj kući neovlašteno i bez prateće dozvole i dokumentacije o porijeklu držao pištolj bez pripadajućeg spremnika-okvira za municiju, kao i dva komada okvira za pištolj i 28 komada metaka nepoznatog kalibra, čije držanje je zabranjeno članom 11. Zakona o oružju (Narodne novine ZHK br. 4/2001).

Navedenu akciznu robu, kao i vatreno oružje i municiju koja je pronađena dana 22.09.2010. godine, privremeno su oduzeli ovlašteni policijski službenici Federalne uprave policije.

Optuženi Milan Leko se tereti da je stavio u promet proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreskim markicama na način propisan poreskim zakonodavstvom BiH, te da je neovlašteno držao vatreno oružje čija nabavka građanima uopće nije dozvoljena, čime se tereti da je počinio krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210a stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba