Vijesti

U SREBRENICI JE, 19.04.2012. GODINE, ODRŽAN DRUGI OKRUGLI STO O PROCESUIRANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA U ORGANIZACIJI MISIJE OSCE-a U BiH, NA KOJEM SU SUDJELOVALI PREDSTAVNICI TUŽILAŠTVA BiH

24.04.2012. 16:02

Predstavnici Tužilaštva BiH su prisutnim predstavnicima udruženja žrtava prezentirali strukturu Tužilaštva BiH, Posebnog odjela za ratne zločine, dosadašnji rad na predmetima ratnih zločina počinjenih na području BiH, kao i poteškoće sa kojima se susreće ova institucija u radu na predmetima ratnih zločina.

 

U SREBRENICI JE, 19.04.2012. GODINE, ODRŽAN DRUGI OKRUGLI STO O PROCESUIRANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA U ORGANIZACIJI MISIJE OSCE-a U BiH, NA KOJEM SU SUDJELOVALI PREDSTAVNICI TUŽILAŠTVA BiH

U prezentacijama je, osim rada na predmetima ratnih zločina, pokazan dosadašnji rad na ekshumacijama tijela nestalih u prošlom ratu, kojima od 01.01.2011. godine rukovodi Tužilaštvo BiH.

U navedenim prezentacijama prikazana je složenost rada na predmetima ratnih zločina, te je istaknuto da se radi o predmetima koji se odnose na događaje koji su se desili prije 16 ili više godina, u kojima se često u istrazi mora saslušati više desetina svjedoka i prikupiti na stotine dokaza, zbog čega se neki od predmeta moraju procesuirati duži vremenski period.

Predstavnici udruženja logoraša i žrtava iz proteklog rata postavljali su pitanja koja se odnose na predmete ratnih zločina na širem području Srebrenice i imali su priliku da predstavnicima Tužilaštva BiH i Suda BiH, ali i Okružnog tužilaštva Bijeljina, postave pitanja koja se odnose na rad ovih institucija i na predmete ratnih zločina koji su počinjeni na pomenutom području.

Sudionici ovih okruglih stolova su izrazili zahvalnost Misiji OSCE-a u BiH što je prepoznala važnost ovakvih susreta i saradnje između predstavnika pravosuđa i porodica žrtava i istakli kako bi se ovakvi susreti trebali organizirati redovno, u određenim vremenskim razmacima.

Zbog zajedničkog cilja, što bržeg procesuiranja predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, saradnja pravosudnih institucija sa predstavnicima udruženja žrtava iz proteklog rata nastavit će se i u budućnosti.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba