Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ШЕФИКЕ ОМАНОВИЋ (1956)

03.04.2012. 15:02

Тужилац Одсјека III Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Шефике Омановић, зване „Шемса“, рођене 07.06.1956. године у Великој Кладуши, гдје је и настањена, држављанке БиХ.

Оптужница терети Шефику Омановић да је у току 2010. и 2011. године, као власница штанда - тезге на пијаци у Великој Кладуши, набавила CD-ове и DVD-ове од њој познатих лица која се баве препродајом пиратских CD-ова и DVD-ова, а затим исте ставила у промет продајом на свом штанду. Она је без одобрeња аутора ставила у промет 4419 комада снимљених носача звука формата: CD, DVD и PC игрице различитог садржаја, а за које је знала да се ради о нелегално умноженим копијама, супротно члану 34. Закона о ауторском правима и сродним правима у БиХ („Службени гласник БиХ“, број 7/02).

Како се наводи у оптужници, приликом претреса њеног пословног објекта, наведени предмети су пронађени и одузети од стране овлаштених службених лица Државне агенције за истраге и заштиту БиХ - SIPA, Регионална канцеларија Бања Лука.

Оптужена Шефика Омановић на овај начин је ставила у промет ауторско дјело без одобрења аутора или другог носиоца ауторског права, па се терети да је учинила кривично дјело недозвољено кориштење ауторских права из члана 243. став 1. Кривичног закона БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba