Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ŽELJKA RODINA (1965)

02.04.2012. 15:12

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Željka Rodina, koji se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačke c) i f) Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 29. istog Zakona.

Tužilac Tima V Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Željka Rodina zvanog “Dum“ i „Rodin“, rođenog 21.10.1965. godine u Mostaru, nastanjenog u Splitu, ranije osuđivanog, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Optuženi Željko Rodin se tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između HVO-a i Armije R BiH, u svojstvu isljednika Sigurnosno – informativne službe (SIS) brigade HVO-a „Knez Domagoj“, u vremenskom periodu od sredine mjeseca jula do kraja mjeseca septembra 1993. godine, u zatvorima poznatim pod nazivima logor „Dretelj“, „Gabela“ i „Silos“, na području opštine Čapljina, postupao suprotno odredbi člana 3. stav 1. tačke a) i c) Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata od 12. augusta 1949. godine.

Optuženi se tereti da je lično, skupa sa drugim osobama i neidentifikovanim pripadnicima HVO-a, sudjelovao u: ispitivanju i fizičkom zlostavljanju, ubistvu, namjernom nanošenju snažnog fizičkog i duševnog bola i patnje zatvorenim civilima, povredama fizičkog integriteta, povredama ličnog dostojanstva, činjenju uvredljivih i ponižavajućih postupaka, te nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine stanovništva.

Između ostalog, optuženi se tereti da je sudjelovao u fizičkom zlostavljanju i ispitivanju jednog zatvorenika, što je za posljedicu imalo njegovu smrt.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba