Вијести

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР И МЈЕРЕ ЗАБРАНЕ ЗА ШЕСТ ЛИЦА

26.03.2012. 15:26

Тужилац Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање притвора за сљедеће осумњичене:

- Ђ.Ж. (1948), рођеног и настањеног у Сарајеву, држављанина БиХ,

- М.Х. (1965), рођеног и настањеног у Сарајеву, држављанина БиХ и Краљевине Холандије,

- Е.К. (1974), рођеног у Мостару, настањеног у Јабланици, држављанина БиХ и

- И.К. (1962), рођеног и настањеног у општини Зеница, држављанина БиХ и Краљевине Холандије.

Мјере забране затражене су за сљедеће осумњичене:

- Џ.Ф. (1964), рођену и настањену у Сарајеву, држављанку БиХ и

- Ђ.К. (1976), рођену у Мостару, настањену у Јабланици, држављанку БиХ.

Осумњичени Ђ.Ж, М.Х., Е.К., Џ.Ф. и Ђ.К. лишени су слободе дана 23.03.2012. године у касним ноћним часовима на подручју општина Хаџићи и Јабланица, а осумњичени И.К. лишен је слободе у раним јутарњим часовима 24.03.2012. на подручју општине Зеница.

Сва осумњичена лица лишена су слободе од стране овлаштених службеника Државне агенције за истраге и заштиту – SIPА, а сумњиче се да су учествовала у продаји најмање 7 кг опојне дроге амфетамин. Приликом лишења слободе заплијењено је 7 кг опојне дроге спид и 4 кг материје која се користи као примјеса опојне дроге.

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање притвора за четири осумњичена лица у трајању од 30 дана.

Притвор је предложен из разлога описаних у члану 132. став 1. тачка б) ЗКП-а БиХ, јер постоји опасност да би боравком на слободи осумњичени могли утицати на свједоке или саучеснике и ометати ток истраге, а за осумњиченог М.Х. предложен је притвор из разлога описаних у члану 132. став 1. тачки а), односно због опасности од бјекства, док је за осумњиченог И.К. предложен притвор и из разлога описаних у члану 132. став 1. тачка ц), односно због бојазни да би осумњичени боравком на слободи могао поново учинити кривично дјело.

Мјере забране за два осумњичена лица предложене су на основу члана 35. став 2. у вези са чланом 126., 126. а) и 126. б) ЗКП-а БиХ, односно предложене су мјере: забрана напуштања боравишта, забрана путовања, забрана састајања са другим осумњиченим лицима, као и наредба да се осумњичена лица повремено јављају одређеном државном органу.

Сва наведена осумњичена лица су под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичена су за кривично дјело организирани криминал из члана 250. став 2. и 3. у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. став 1. КЗ-а БиХ и кривично дјело неовлаштени промет опојним дрогама из члана 238. став 1. КЗ-а ФБиХ.

Приједлог за одређивање притвора упућен је Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba