Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR I MJERE ZABRANE ZA ŠEST OSOBA

26.03.2012. 15:26

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za slijedeće osumnjičene:

- Đ.Ž. (1948), rođenog i nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH,

- M.H. (1965), rođenog i nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH i Kraljevine Holandije,

- E.K. (1974), rođenog u Mostaru, nastanjenog u Jablanici, državljanina BiH i

- I.K. (1962), rođenog i nastanjenog u opštini Zenica, državljanina BiH i Kraljevine Holandije.

Mjere zabrane zatražene su za slijedeće osumnjičene:

- Dž.F. (1964), rođenu i nastanjenu u Sarajevu, državljanku BiH i

- Đ.K. (1976), rođenu u Mostaru, nastanjenu u Jablanici, državljanku BiH.

Osumnjičeni Đ.Ž., M.H., E.K., Dž.F. i Đ.K. lišeni su slobode dana 23.03.2012. godine u kasnim noćnim satima na području opština Hadžići i Jablanica, a osumnjičeni I.K. lišen je slobode u ranim jutarnjim satima 24.03.2012. na području opštine Zenica.

Sve osumnjičene osobe lišene su slobode od strane ovlaštenih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, a sumnjiče se da su sudjelovali u prodaji najmanje 7 kg opojne droge amfetamin. Prilikom lišenja slobode zaplijenjeno je 7 kg opojne droge spid i 4 kg supstance koja se koristi kao primjesa opojne droge.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za četiri osumnjičene osobe u trajanju od 30 dana.

Pritvor je predložen iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačka b) ZKP-a BiH, jer postoji opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli uticati na svjedoke ili saučesnike i ometati tok istrage, a za osumnjičenog M.H. predložen je pritvor iz razloga opisanih u u članu 132. stav 1. tački a), odnosno zbog opasnosti od bjekstva, dok je za osumnjičenog I.K. predložen pritvor i iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačka c), odnosno zbog bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ponovo počiniti krivično djelo.

Mjere zabrane za dvije osumnjičene osobe predložene su na osnovu člana 35. stav 2. u vezi sa članom 126., 126. a) i 126. b) ZKP-a BiH, odnosno predložene su mjere: zabrana napuštanja boravišta, zabrana putovanja, zabrana sastajanja sa drugim osumnjičenim osobama, kao i naredba da se osumnjičene osobe povremeno javljaju određenom državnom organu.

Sve navedene osumnjičene osobe su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičene su za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. i 3. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZ-a BiH i krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 238. stav 1. KZ-a FBiH.

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba