Вијести

У ОПШТИНАМА ЗВОРНИК И СРЕБРЕНИЦА ЗАВРШЕНЕ АСАНАЦИЈЕ ТЕРЕНА НА КОЈЕМ СУ БИЛИ СКЕЛЕТНИ ОСТАЦИ ЖРТАВА ИЗ ПРОТЕКЛОГ РАТА

21.03.2012. 15:05

Јуче и данас, у општинама Зворник и Сребреница, завршене су асанације терена на којем су пронађени скелетни остаци жртава из протеклог рата.

У понедјељак, 19.03.2012. године, на ширем подручју Црног врха, на три микро локације (Крижевачке њиве, Гуштери и Рудине), извршена је асанација терена на којем је пронађено више скелетних остатака жртава из протеклог рата.

Дана 20.03.2012. године, у мјесту Палеж-Сућеска, у општини Сребреница, такође је пронађено више непотпуних скелетних остатака.

Процесом асанација на терену координисао је истражилац Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ, а у поступку асанације учествовали су службеници Института за нестала лица БиХ, вјештак патолог судско-медицинске струке, као и полицијски службеници МУП-а РС, који су вршили увиђај и обезбјеђивали локацију.

Након проналаска, скелетни остаци биће превезени у Комеморативни центар у Тузлу да би се извршила судскомедицинска обрада, те изузели узорци из коштане сржи за ДНК анализу, да би се утврдио идентитет пронађених жртава.

Тужилаштво БиХ, заједно са осталим агенцијама за провођење закона, као и институцијама које учествују у процесу тражења и идентификације несталих лица, наставља рад на процесу тражења и ексхумације посмртних остатака жртава ратних злочина у свим крајевима Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba