Vijesti

U OPŠTINI BRATUNAC ZAVRŠENA EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

14.03.2012. 13:45

U opštini Bratunac završena je ekshumacija pod nadzorom istražioca Tužilaštva BiH. Na četiri lokacije u opštini Bratunac, dana 13.03.2012. godine, završene su ekshumacije tijela ubijenih osoba u proteklom ratu. Na svakom lokalitetu pronađeni su skeletni ostaci najmanje dva tijela.

Riječ je o nekompletnim posmrtnim ostacima osoba koje su ukopane na ovim lokalitetima, a radi se o najmanje osam osoba. Identifikacijom će se pokušati utvrditi identitet osoba čiji su ostaci pronađeni.

Lokaliteti u opštini Bratunac na kojima je izvršena ekshumacija su naselje Glogova, Golića mezarje, te zaseoci Halilovići i Laze.

Izvršenom ekshumacijom rukovodio je istražilac Tužilaštva BiH, koji je po instrukcijama tužioca koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Procesu ekshumacija prisustvovali su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici MUP-a RS, ljekar sudske medicine i istražilac Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba