Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA PET OSUMNJIČENIH

06.03.2012. 14:57

Tužiteljstvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za pet osoba, osumnjičenih za kazneno djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz članka 195. stavak 2., u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene: H.M., F.Š., E.Đ., B.J. i A.K.

Navedeni osumnjičeni su lišeni slobode od strane ovlaštenih policijskih djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, nakon čega su u zakonskom roku predati Tužiteljstvu BiH.

Tužiteljstvo BiH sumnjiči H.M. da je tijekom prosinca 2011. godine, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, organizirao skupinu ljudi, a osumnjičene F.Š., E.Đ., B.J. i A.K. da su postali članovi organizirane skupine, a sve radi neovlaštene međunarodne kupoprodaje, prijenosa, držanja i prijevoza opojne droge „heroin“ i „skank“ iz Republike Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i zemlje Europske unije.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora, iz razloga predviđenih u članku 132. točke a) i b) ZKP BiH. Određivanje mjere pritvora prema osumnjičenima predloženo je zbog opasnosti od bjekstva, s obzirom da su osumnjičeni H.M. i A.K. strani državljani i ne posjeduju državljanstvo Bosne i Hercegovine, niti imaju prijavljeno prebivalište u BiH, a osumnjičeni F.Š. i B.J. posjeduju i državljanstvo Republike Hrvatske, te bi odlaskom sa teritorija BiH mogli postati nedostupni pravosuđu BiH.

Također, mjera pritvora je predložena i zbog postojanja opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba