Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA TROJICU OSUMNJIČENIH

29.02.2012. 13:23

Tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za 3 osobe, osumnjičene za krivično djelo organiziranog kriminala iz člana 250. stav 3, u vezi sa neovlaštenim prometom opojnim drogama iz člana 195. Krivičnog zakona BiH, a na osnovu člana 139. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene:

1.     Nasera Hasića, rođenog 08.09.1983. godine u Zenici, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH,

2.    Nedžada Hasića zvanog „Ćasa“, rođenog 16.05.1977. godine u Zenici, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH, i

3.    Zehrudina Šahinovića zvanog „Zehro“, rođenog 25.11.1975. godine u Zenici, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Navedeni osumnjičeni su lišeni slobode dana 24.02.2012. godine, od strane ovlaštenih policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, nakon čega su u zakonskom roku predati Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo BiH osumnjičene: Nasera Hasića, Nedžada Hasića i Zehrudina Šahinovića sumnjiči da su, tokom mjeseca januara 2012. godine, organizirali grupu ljudi s ciljem da sudjeluje u prenosu, prijevozu, držanju i kupoprodaji opojne droge „spid“.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora iz razloga opisanih u članu 132. tačke a), b), i c). Određivanje mjere pritvora prema osumnjičenima predloženo je zbog opasnosti od bjekstva. Također, mjera pritvora je predložena i zbog postojanja opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba