Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 5 ЛИЦА

27.02.2012. 15:36

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против 5 лица којa се терете за организовани криминал и неовлаштени промет опојним дрогама.

Тужилац Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Бајре Велића, рођеног 10.10.1957. године у Великој Кладуши гдје је и настањен, држављанина БиХ,

- Ивана Богдановића, рођеног 28.10.1971. године у Рашкој у Републици Србији гдје је и настањен, држављанина Републике Србије,

- Александра Радојковића, рођеног 10.10.1989. године у Лесковцу у Републици Србији, настањеног у општини Звечани у Републици Србији, држављанина Републике Србије,

- Касима Велића, рођеног 08.04.1968. године у Великој Кладуши гдје је и настањен, држављанина БиХ, и

- Бећира Велића званог „Бећо“, рођеног 27.07.1970. године у Великој Кладуши гдје је и настањен, држављанина БиХ.

Оптужени Бајро Велић, Иван Богдановић и Александар Радојковић налазе се у притвору по рјешењу суда, Касиму Велићу изречене су мјере забране напуштања мјеста боравка, забране путовања те обавезног јављања полицијској станици, а Бећир Велић брани се са слободе.

Оптужени се терете да су учинили кривично дјело организираног криминала из члана 250. КЗ БиХ, у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. КЗ БиХ.

Оптужени Бајро Велић се терети да је организовао и руководио злочиначком организацијом, у смислу члана 1. став 19. и 20. Кривичног закона Босне и Херцеговине (КЗ БиХ), а која је организована ради неовлаштене међународне продаје, преноса, превоза, држања, посредовања и међународног промета опојне дроге „марихуане – сканк“ („Cannabis sativa-L“), која је проглашена опојном дрогом и чији промет је забрањен према одредбама Закона о производњи и промету опојних дрога („Службени лист РБиХ“ број 2/92, 13/94) и чл. 53. Закона о спречавању и сузбијању злоупотребе опојних дрога.

У оптужници се наводи да су овој злочиначкој организацији приступили оптужени Иван Богдановић, Александар Радојковић, Касим Велић и Бећир Велић. Они су се удружили због продаје, преноса, превоза, држања, посредовања и међународног промета опојне дроге из Албаније и са Косова у Босну и Херцеговину и Хрватску, ради стицања финансијске користи. Због реализације овог циља, они су се повезали и са другим лицима из Републике Словеније и Републике Хрватске, уз чију помоћ су у више наврата организовали набавку, кријумчарење и сакривање опојне дроге у БиХ.

Како се даље наводи у оптужници, оптужени су од 30.09.2011. до 26.11.2011. године покушавали, у више наврата, пренијети у Босну и Херцеговину и даље кријумчарити више од 26,6 килограма опојне дроге „марихуане – сканк“, у чему су спријечени од овлаштених службених лица полиције Републике Хрватске, Граничне полиције БиХ и припадника МУП-а Унско-санског кантона.

Оптужница терети оптужене да су учинили кривично дјело организирани криминал из члана 250. КЗ-а БиХ, у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. КЗ-a БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba