Вијести

Амбасадор Краљевине Холандије посјетио Тужилаштво Босне и Херцеговине

24.02.2012. 15:05

Амбасадор Краљевине Холандије, Њ.Е. Sweder van Voorst tot Voorst, посјетио је 22. фебруара 2012. године Тужилаштво Босне и Херцеговине и разговарао са в.д. главног тужиоца Јадранком Локмић-Мисирача. Посјета је уприличена као знак снажне подршке Краљевине Холандије правосудним институцијама БиХ, првенствено Тужилаштву БиХ и Суду БиХ.

Током разговора, в.д. главног тужиоца представила је рад Посебног одсјека за ратне злочине, као и Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију и упознала амбасадора са изазовима са којима се ова институција суочава. На састанку је разговарано о значају рада Тужилаштва БиХ на имплементацији Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина, као и на убрзаном процесу провођења ексхумација.

Амбасадор Краљевине Холандије нагласио је подршку Тужилаштву БиХ и Суду БиХ и истакао да је “професионално, непристрасно, независно и одговорно судство темељ заживљавања владавине права у земљи, као основног елемента демократског друштва”. Амбасадор је такође нагласио да је „политичко мијешање у рад правосудних органа неприхватљиво“, те подвукао да се „континуирано постојање државних институција не би смјело доводити у питање“. Амбасадор је похвалио професионални однос домаћих и страних судија и тужилаца у настојању да се одупру политичким притисцима и личним пријетњама.

Протеклих година Влада Краљевине Холандије је донирала више од шест милиона евра правосудним институцијама БиХ. Овом приликом, амбасадор је нагласио важност обезбјеђивања одговарајућих ресурса и пажње у провођењу истрага и процесуирања случајева везаних за ратне злочине, као и привредни криминал и корупцију.

В.д. главног тужиоца, Јадранка Локмић-Мисирача, овом приликом се захвалила Влади Краљевине Холандије на подршци коју је ова земља пружала од саме успоставе ове институције до данас.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba