Вијести

ПОДИГНУТА ДОДАТНА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЕРЕ ВИНЦЕТИЋA (1968)

23.02.2012. 15:13

Тужилаштво БиХ подигло је додатну оптужницу против Пере Винцетића, који се терети за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. став 1. тачке ц) и е), у вези са чланом 180. став 1. и 2. Кривичног закона БиХ.

Тужилац Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Пере Винцетића званог „Коњ“, рођеног 12.04.1968. године у општини Орашје гдје је и настањен, држављанина БиХ и Републике Хрватске. Наведени оптужени мијењао је идентитет, па је познат и по имену Марко Видовић.

Овом другом оптужницом против Пере Винцетића, он се у додатне двије тачке терети да је у мају 1992. године учествовао у силовању, незаконитом затварању и пљачки цивила на подручју општине Орашје.

Оптужени се терети да је као припадник ХВО-а, у својству заповједника 5. батаљона Војне полиције Посавина-Орашје, у склопу 106. бригаде ХВО-а Орашје, за вријеме оружаног сукоба у Босни и Херцеговини на територији општине Орашје, поступао супротно одредбама Женевске конвенције о заштити цивилних лица за вријеме рата од 12. августа 1949. године.

Оптужница терети Винцетића да је у мају 1992. године, скупа са неидентификованим припадницима ХВО-а, учествовао у незаконитом лишењу слободе једног цивила и његовом незаконитом затварању, те физичком злостављању у кући у којој је била смјештена команда војне полиције у Доњој Махали. Неколико дана након овог догађаја, оптужени је оштећеног пребацио из наведене куће у просторије Основне школе у Доњој Махали, гдје су били затворени цивили и ратни заробљеници српске националности, гдје га је држао незаконито затвореног све до краја јуна 1992. године.

Како се наводи у оптужници, оптужени Перо Винцетић је те исте ноћи лично учествовао у силовању једног женског лица у више наврата, те омогућио свом подређеном да то исто учини. Након тога, у јутарњим часовима, оптужени је наведено лице натјерао да открије гдје се налазе злато и новац које је посједовала, што је она и учинила, након чега су је вратили у кућу у којој је боравила, пријетећи јој да о томе што се десило не смије никоме причати.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba